Ολοι οι Σύλλογοι μαζί μπορούμε !!

Διοργανωση αποκριάτικης Γιορτής στην πλατεία των Αφιδνών απο τους 4 Συλλόγους με μεγάλη επιτυχία.

Μπράβο σε όλους μας !! 

 

Αγαπητοί Δροσοπηγιώτες,

το Δ.Σ του Συλλόγου μας , σας ευχαριστεί για την τόσο μεγάλη προσέλευση σας στο κόψιμο της πίτας μας, η οποία μας συγκίνησε και μας ενθάρρυνε ταυτόχρονα, διότι με αυτόν τον τρόπο δηλώσατε έμμεσα,την καλή σας διάθεση για συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια να κρατήσουμε τον Σύλλογο ενεργό με δυναμική παρουσία στα κοινά. Ευχαριστούμε επίσης τον Αντιδήμαρχο Αφιδνών κο Γ. Βλάχο, τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κο Γ.Δήμα, τον Πρ'οεδρο της κοινότητας Αφιδνών κο Δ.Πάντο και τον Πρόεδρο Εκπαιδευτικού τομέα κο Γ.Ντόστη. Επίσης δεν θα παραλείψουμε να ευχαριστήσουμε τον Βουλευτή της περιοχής μας κο Β.Οικονόμου και τον πρώην Ευρωβουλευτή κο Ν.Μαριά , οι οποίοι παρέστησαν επίσης στην όμορφη ατμόσφαιρα του Λακκαγκίνη που χάρισε σε όλους μας μια ανεπανάληπτη βραδιά.

Με εκτίμηση

το Δ.Σ

  

Η γιορτή των Χριστουγέννων που προγραμματιζόταν στην έδρα μας για τις  17/12/23

μεταφέρθηκε  στις 23/12/23 λόγω κακών καιρικών συνθηκών. 

Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους πρόσφεραν σε αυτή την επιτυχημένη εκδήλωση !!

Το Δ.Σ σας εύχεται καλά Χριστούγεννα  & καλή Πρωτοχρονιά με υγεία .

 

 

Πάμε να καζανέψουμε το Σάββατο 13 Οκτώβρη.


Ελπίζουμε να μας το επιτρέψει ο καιρός!

Είστε όλοι προσκεκλημένοι να δοκιμάσετε το τσίπουρο μας!!!

 

Ετοιμαζόμαστε για την γιορτή του τσίπουρου! Καλοδεχούμενοι όλοι!!

Γεύση και άρωμα που κρατούν αιώνες

Στην πορεία του μέσα στο χρόνο, συντροφεύει τον άνθρωπο της υπαίθρου στις καθημερινές του στιγμές. Πρωταγωνιστεί στις στιγμές της παρέας γύρω από το τραπέζι των μεζέδων. Συνοδεύει τις μικρές και μεγάλες χαρές αλλά και τις λύπες. Γίνεται σήμα κατατεθέν της φιλοξενίας και της πιο χαρακτηριστικής Ελληνικής της έκφρασης, του κεράσματος.

Η πρώτη αναφορά σε απόσταγμα στέμφυλων γίνεται στην Αρχαία Ελλάδα κατά τη διάρκεια των Ελληνιστικών χρονών, όπου γίνεται λόγος για ένα ποτό, το «τρίμμα» το οποίο παρασκευαζόταν από το βράσιμο (απόσταξη) φλοιών σταφυλιού. Η τέχνη της απόσταξης όμως αναπτύσσεται, κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, στις μονές του Αγίου Όρους, στη χερσόνησο του Άθω. Και είναι οι μοναχοί του Αγίου Όρους, που μυούν τους μοναχούς των Μετεώρων στα μυστικά της απόσταξης.Βέβαια, η αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή των Μετεώρων μαρτυράται από τη Νεολιθική Εποχή. Αρχαιολογικές ανασκαφές, στο προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας, έφεραν στο φως, ανάμεσα στα άλλα, κουκούτσια σταφυλιού.

Στο Άγιο Όρος που μετά την άλωση αποτέλεσε τον θεματοφύλακα των γνώσεων και των παραδόσεων του βυζαντίου η απόσταξη στεμφύλων ήταν γνωστή τουλάχιστον το 1590.

Κατά την τουρκοκρατία επειδή το κοράνι απαγορεύει την οινοποσία η αμπελοκαλλιέργεια ατονεί. Μέχρι που κάποιοι μερακλήδες ερμηνευτές του κορανίου ανακάλυψαν ότι το κοράνι αναφέρει κρασί και όχι απόσταγμα. Αρχίζει τότε να παράγεται ρακί (το) ή ρακή (η), κάτι σαν τσίπουρο δηλαδή και να καταναλώνεται στις κλειστές αριστοκρατικές τάξεις και στις γυναίκες των χαρεμιών που το αγαπούσαν ιδιαίτερα. Ξαναρχίζει η καλλιέργεια αμπέλου, ιδιαίτερα βέβαια στις χριστιανικές περιοχές.

Η ρακή, ο πρόγονος του τσίπουρου, «συμμετέχει» και στις πρώτες μέρες της Επανάστασης.

Με την απελευθέρωση επεκτείνεται η καλλιέργεια της αμπέλου και φυσικά η παραγωγή αποσταγμάτων από στέμφυλα.

Ως τον 15ο αιώνα η τέχνη της απόσταξης του τσίπουρου ταξιδεύει και στις γύρω περιοχές. Στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, την υπόλοιπη Θεσσαλία, αλλά και στην Κρήτη καθώς και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας. Για πολλούς αιώνες το τσίπουρο παραγόταν ερασιτεχνικά από τους χωρικούς, ως ένα μέσο αξιοποίησης των στέμφυλων, τα οποία διαφορετικά θα απορρίπτονταν. Η κατανάλωσή του γινόταν κυρίως από τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Βλέπετε ο «φτωχός αδελφός του κρασιού» ταίριαζε περισσότερο στους «φτωχούς συγγενείς» της ελληνικής κοινωνίας.

Μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα η παραγωγή τσίπουρου γινόταν αποκλειστικά «κατ’ οίκον», δεν υπήρχε δηλαδή μαζική βιομηχανική παραγωγή. Από παλιά, ένα άχρωμο αλκοολούχο ποτό παράγεται και πίνεται κάθε χρόνο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Είναι γνωστό με διάφορα ονόματα: τσίπουρο, αράκ, γκράππα. Αποστάζεται από τα παραπροϊόντα του κρασιού, σαν ο άνθρωπος να θέλησε να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο το αμπέλι.

Η κακοκαιρία μέχρι αυτή την στιγμή δεν δημιούργησε προβλήματα στην περιοχή της Δροσοπηγής.

Τα παιδιά μας βρήκαν την ευκαιρία να παίξουν και να χαρούν το χιόνι.

Η ετοιμότητα των μελών του συλλόγου Δροσοπηγής με την συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με την κοινότητα Αφιδνών και τον Δήμο Ωρωπού θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του φαινομένου με την ονομασία "Σοφία".